Happy, Cities and Public Happiness in Post-War Europe

Cor Wagenaar (ed.) 
Happy, Cities and Public Happiness in Post-War Europe 
2004 

 
ISBN 90-5662-408-3 
NAi Uitgevers, Rotterdam 
Vormgeving: Rick Vermeulen, Rotterdam

Happy, Cities and Public Happiness in Post-War Europe is het relaas van een fascinerende speurtocht naar geluksvoorstellingen en geluksrepresentaties in de Europese stad uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Uit heel Europa, van de Oekraïne in het oosten tot Nederland in het westen, van Rovanieimi in het noorden tot Marbella in het zuiden, worden geluksbeelden verzameld en geanalyseerd, waarin de drie elementen geluk, stad en ruimte een relatie aangaan.

Onderzoek in meer dan vijftig steden – uitgevoerd door lokale deskundigen en gecoördineerd door een internationaal onderzoeksteam – geeft een beeld dat uitstijgt boven het incidentele en dat fundamentele motieven blootlegt in de dynamiek van het denken over de stad. 

Dit boek is een
eye-opener. Het werpt licht op gebieden die uit het culturele bewustzijn van West-Europa zijn verdwenen en confronteert ons met een thema dat direct te maken heeft met de recente Europese geschiedenis. Mede dankzij een overvloed aan prachtige ansichtkaarten, affiches en foto’s verkent dit boek op intrigerende wijze terreinen die tot de verbeelding spreken van zowel het brede publiek als de ontwerpende disciplines. 
 

Met bijdragen van: 
Niels Gutschow, Ed Taverne, Marieke van Rooy, Aaron Betsky, Lucy Bullivant, C.K. Polónyi, György Konrád, Filippo de Pieri, Paolo Scrivano, Helma Hellinga, Doris Müller, Pieter Uyttenhove, Jörn Düwel, Evelien van Es, Koos Bosma, Michelle Provoost, Herman van Bergeijk, Ronald Brouwer